Orice pas in directia corecta este de ajutor. Incepeti de acolo de unde va vine cel mai usor. Fiecare succes, cat de mic, este motiv de bucurie si va da noi puteri pentru urmatorul obiectiv. Astfel, pas cu pas, atingeti un nou echilibru.
Pasul 1 STABILITI-VA OBIECTIVE
Ce ati dori sa realizati? Vreti sa slabiti ? Sa va miscati mai mult? Sa va reduceti colesterolul ?Sa beti mai putin alcool? Sa va lasati de fumat?Formulati un obiectiv foarte concret, realist. Propuneti-va spre exemplu sa slabiti 2kg.
Planificati apoi in cat timp vreti sa pierdeti aceasta greutate? Realist vorbind, pentru asta ar trebui sa prevedeti 2-4 saptamani.
Faceti un plan de regim alimentar si de miscare pentru aceasta perioada. Notati exact ce mancati la micul dejun, la pranz si la cina.
Planificati-va si gustarile dintre mese. Controlati zilnic cu cat v-ati apropiat de obiectiv. Si nu va dati batut!
Pasul 2 OBTINETI MAI MULT IMPREUNA
Uneori, poate fi placut sa alergati singuri in mijlocul naturii. Pe termen lung, este insa greu sa va mobilizati si sa nu pierdeti din vedere scopul urmarit. De aceea, asociati-va cu altii care au aceleasi idei. Alaturati-va de exemplu unei grupe de alergatori, cu care puteti sa va antrenati de doua ori pe saptamana si sa discutati succesele, dar si posibilele reculuri in schimbarea alimentatiei. Puneti la cale cu prietenii o seara de plimbare in aer liber.
Insotiti-va copiii sau nepotii la un bazin de inot de exemplu.
Pasul 3 MANCATI ECHILIBRAT
Alimentatia dezechilibrata, lipsa de miscare, poluantii si stresul solicita in mod deosebit organismul. Ca urmare va simtiti pleostit, obosit si incordat iar pe termen lung puteti chiar sa va imbolnaviti. Cu atat mai important este sa asigurati organismului toate substantele nutritive de care are nevoie.
In plus, beti zilnic 1,5-2 litri de apa, aceasta sustine functionarea organismului.
Pasul 4 ALEGETI MAI BINE
Alegeti-va constient alimentele. Totodata, nu mancati nimic pur si simplu pe negandite. Dar nici nu fiti prea exigenti cu sine si nu va impuneti interdictii absolute. Este suficient daca evitati micile pacate cotidiene. Atunci puteti sa renuntati la dietele stricte.
Pasul 5 MAI PUTIN ZAHAR
Prea mult zahar ingrasa, de aceea cel mai bine ar trebui sa se renunte la el. Nu e nimic de obiectat impotriva unei lingurite de zahar in cafea, dar in multe alimente exista foarte mult zahar, care afecteaza negativ bilantul zilnic al glucidelor. Printre acestea se numara patiseriile, dulciurile sucurile, iaurtul cu fructe si chiar multe semipreparate consistente.
Pasul 6 MESE REGULATE
Mancati cu masura, dar regulat, pentru ca glicemia sa nu scada prea mult. Respectati un orar al meselor pentru ca organismul sa se obisnuiasca si sa nu flamanziti intr-atat incat sa aveti nevoie de portii duble atunci cand aveti in sfarsit ceva de mancare.
Gustarile dintre mese conteaza si ele in bilantul energetic zilnic. Cand se trece in revista ce s-a mancat in cursul zilei scapa usor neobservate batoanele de ciocolata, bomboanele, alunele sau triunghiurile cu branza consumate in afara mesei.
Pasul 7 GUSTARI SANATOASE
Daca trebuie sa gustati ceva intre mese, alegeti cu buna stiinta si nu bagati mereu mana inconstient in punga cand va uitati la televizor sau cand cititi!
Inainte de toate, nu cumparati niciodata pufuleti, chipsuri, fursecuri, ciocolata si altele. In schimb, ciuguliti mai bine alune neprajite si nesarate, care va aprovizioneaza cu acizi grasi nesaturati, sau felii de fructe si fasii de legume, care contin antioxidanti importanti.
Pasul 8 MISCAREA ESTE ELIXIRUL TINERETII
Majoritatea oamenilor care toata viata au facut regulat miscare par mult mai tineri decat sedentarii cu aceeasi varsta. Deci, de acum inainte planificati-va zilnic in agenda o jumatate de ora de miscare. Incepeti intr-o zi obisnuita, urcand pe scari in loc sa luati liftul
sau facand cumparaturile pe jos sau cu bicicleta. Gradinaritul va mentine si el buna dispozitie.
Cu alte cuvinte, nu trebuie neaparat sa fie sport adevarat - important e sa va miscati continuu.
Pasul 9 RELAXARE
Stresul face parte din viata. Si multi oameni sunt capabili de performante incredibile tocmai sub stres. Pe de alta parte, suprasolicitarea continua sau munca permanent contraconometru dauneaza sanatatii. Stresul favorizeaza formarea de radicali liberi, omul imbatraneste mai repede si se imbolnaveste mai usor. De aceea, actionati cu buna stiinta impotriva stresului. Frane pentru stres sunt si contactele sociale, o viata de familie intensa sau cultivarea prieteniilor.
Pasul 10 PLACERE FARA REMUSCARI
Bucurati-va de viata. Nu e sfarsitul lumii daca va ingaduiti tortul preferat sau o cupa mare de inghetata.
Pur si simplu compensati-le in zilele urmatoare. Renuntati atunci la gustarile pline de calorii si mancati in schimb o jumatate de ananas.
Fructul contine o enzima numita bromelaina, care stimuleaza digestia.
Folositi-va timpul pretios si priviti-va viata ca pe un proces continuu de crestere. Aveti incredere in sine, ascultati-va si ingrijiti-va!